Stal austenityczna to najpopularniejszy rodzaj stali nierdzewnej. Szacuje się, że nawet 2/3 światowej produkcji tego wyjątkowego materiału dotyczy właśnie tego gatunku. Tego typu stal produkuje się zazwyczaj z 18% domieszką chromu i 10% domieszką niklu. Jakie ma właściwości stal austenityczna i gdzie jest najczęściej wykorzystywana?

Stal nierdzewna - co warto wiedzieć?

Popularna nierdzewka to tworzywo, które w światowym przemyśle wykorzystywane jest już od blisko stu lat. Trzeba jednak zaznaczyć, że początkowo było ono stosowane głównie do wyrobu sztućców. W ciągu kolejnych dekad inżynierowie na całym świecie znajdowali dla stali nierdzewnej coraz to nowsze zastosowania, czyniąc ją dzisiaj jednym z najbardziej uniwersalnych materiałów przemysłowych.

Stal nierdzewna swoje wyjątkowe właściwości fizykochemiczne zawdzięcza dodaniu na etapie jej produkcji odpowiednich dodatków stopowych. W zależności od zastosowanych metali - stal może wykazywać różne właściwości. Jakie właściwości wykazuje najpopularniejszy gatunek stali nierdzewnej - stal austenityczna?

Właściwości stali austenitycznej

Stal austenityczna charakteryzuje się przede wszystkim doskonałą odporność na korozję - zarówno ze strony czynników atmosferycznych, jak i rozcieńczonych kwasów. Z tego powodu jest powszechnie stosowana w trudnych, często agresywnych środowiskach. Stal austenityczna dobrze radzi sobie nawet w wilgotnych środowiskach - może być także narażone na kontakt z wysokimi temperaturami. Stale tej grupy są niemagnetyczne, a ponadto cechują się dość niską plastycznością. Na szczęście, materiał ten jest dobrze spawalny i odporny na pękanie. Co ważne - stal austenityczna nie jest hartowana w procesie produkcji.

Zastosowanie stali austenitycznej

Elementy wykonane ze stali nierdzewnej austenitycznej wykorzystywane są przede wszystkim w szeroko pojętym sektorze gastronomiczno-spożywczym. To właśnie z tego materiału wykonywane są zbiorniki wykorzystywane do transportu mleka, a także piwne kegi. Elementy stalowe znajdziemy w maszynach służących do przetwórstwa żywności - zwłaszcza owoców i warzyw oraz w kuchniach przemysłowych. Warto wiedzieć, że stal austenityczna jest także powszechnie stosowana w budownictwie oraz w branży chemicznej. Wykonuje się z niej rurociągi, zbiorniki na kwasy, pokrycia dachów, balustrady czy elementy elewacji. Światowy rynek stali nierdzewnej z roku na roku rośnie - wraz z rozwojem przemysłu inżynierowie znajdują dla tego wyjątkowego materiału coraz to nowsze zastosowanie. Nie powinno to nas dziwić, gdyż materiał ten jest nie tylko wytrzymały, ale także długowieczny. Nie wymaga regularnych i kosztownych konserwacji, zachowując przez długie lata swoje antykorozyjne właściwości i doskonały połysk. Co ważne - obróbka stali nierdzewnej nie obciąża w znacznym stopniu środowiska. Nawet po przepaleniu tworzywo to zachowuje swoje właściwości, dzięki czemu doskonale sprawdza się w systemie zamkniętej gospodarki odpadami.