Tylko w 2018 roku światowa produkcja stali nierdzewnej przekroczyła 50 milionów ton. Materiał ten jest wykorzystywany w wielu dziedzinach przemysłu na całym świecie. Znajduje on swoje zastosowanie w budownictwie, przy produkcji i transporcie żywności, a także w przemyśle energetycznym i stoczniowym. Skąd takie wszechstronne zainteresowanie stalą nierdzewną?
Stal nierdzewna - od gastronomii do przemysłu motoryzacyjnego
Choć wyjątkowe właściwości mieszanki żelaza i chromu odkryto już w drugiej połowie XIX wieku, dopiero w 1912 roku grupa niemieckich inżynierów Kruppa opatentowała stal nierdzewną. Patent dotyczył najpowszechniej dziś stosowanej stali austenitycznej. Do europejskiej popularyzacji stali nierdzewnej przyczynił się angielski inżynier Harry Brearley, który odkrył, że stop żelaza, węgla i chromu nie rdzewieje w kontakcie z sokiem z cytryny czy octem. Po jakimś czasie udało mu się przekonać do tego wynalazku producenta noży R. F. Mosleya, który zaczął wykorzystywać stal nierdzewną w produkcji sztućców.
W ciągu kolejnych dekad światowi inżynierowie znajdowali coraz to nowsze zastosowanie dla stali nierdzewnej. Dziś materiał ten jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w gastronomii, ale także w budownictwie. Wykonuje się z niego elementy armatury domowej i przemysłowej, balustrady, elementy małej architektury czy poręcze. Stal nierdzewna jest także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania urządzeń pracujących w fabrykach chemicznych, elektrowniach czy zakładach zajmujących się produkcją urządzeń RTV.
Właściwości stali nierdzewnej
Stal nierdzewna na skutek dodania do stali odpowiednich dodatków stopowych uzyskuje niepowtarzalne właściwości fizykochemiczne. Materiał ten jest odporny na korozje ze strony czynników atmosferycznych czy rozcieńczonych kwasów, a ponadto może być wykorzystywany w agresywnym środowisku. Ponadto architekci na całym świecie zwracają uwagę, że stal nierdzewna to materiał nowoczesny, doskonale komponujący się ze współczesnymi aranżacjami. Stal nierdzewna swoje antykorozyjne właściwości zyskuje dzięki niewidzialnej, pasywnej powłoki tlenku chromu, która powstaje na powierzchni stali. Pojawia się ona w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej między cząsteczkami chromu zawartymi w stali a atomami tlenu znajdującymi się w powietrzu i wodzie. Z racji tego, że powłoka ta jest nietoksyczna i nie wchodzi w reakcje chemiczne z innymi substancjami - stal nierdzewna może być powszechnie wykorzystywana przy przechowywaniu, przetwarzaniu i transporcie żywności.