Zadajecie nam pytania w komentarzach o wyjaśnienie, czym dokładnie jest gąbka PU, którą niemal każda rodzina posiada w swojej kuchni. Postanowiliśmy wytłumaczyć Wam, czym owa gąbka jest i dlaczego tworzy się je w technologii polimerowej. Zapraszamy do lektury!
Dlaczego "przemysłowa"?
Gąbka PU potocznie nazywana jest przemysłową, bo jest odporna na działanie środków chemicznych i można jej używać wielokrotnie. Wystarczy to sobie zobrazować na przykładzie własnej kuchni. Zapewne posiadacie w domu lekko chropowatą gąbkę z powierzchnią ścierającą i używacie jej przez wiele tygodni. Jak wiecie, taka gąbka szybko wchłania środki dezynfekcyjne, ale równie szybko się ich pozbywa po kilkusekundowym płukaniu.
Rola polimerów w gąbkach PU
Poliuretan w gąbce pełni dwie role - odpowiada za wytrzymałość i stopień ścierania. Jako, że poliuretan jest materiałem niezwykle trudnym do ścierania, doskonale nadaje się do czyszczenia powierzchni zarówno gładkich (płytki), jak również chropowatych (terakota, fugi). Przy pomocy jednej gąbki możemy umyć szklankę po kawie, jak również naczynie żaroodporne po dwudniowej lasagne'i. To fakt występowania polimerów w gąbkach PU odpowiada za jakość mycia, a nie rodzaj użytego płynu (płyn odpowiada za efekt błyszczenia naczyń).
Mają ją wszyscy
Gąbkę przemysłową PU macie w domu wszyscy i zapewne nie narzekacie na jej żywotność. Niektóre gospodynie domowe potrafią używać jednej gąbki przez ponad miesiąc, a i tak nadaje się ona do dalszych prac. Od dziś pamiętajcie, że to poliuretan jest materiałem bazowym Waszych gąbek i to on odpowiada za czystość Waszych talerzy.