Wyjątkowe właściwości stali nierdzewnej są doceniane przez inżynierów na całym świecie. Materiał ten znajduje swoje zastosowanie niemal w każdej dziedzinie gospodarki. Niezależnie czy mówimy o przemyśle spożywczym, chemicznym czy energetycznym - armatura wykonana ze stali nierdzewnej stanowi podstawowe wyposażenie niemal każdego zakładu produkcyjnego. W jaki sposób wytwarza się stal nierdzewną?
Produkcja stali nierdzewnej
Stal nierdzewną otrzymuje się w wyniku dodania do stali odpowiednich dodatków stopowych. Zgodnie z amerykańska norma AISI w przypadku stali chromowej nierdzewnej minimalną zawartość chromu ustala się na poziomie 11%. Chromu i nikiel to najpopularniejsze dodatki stopowe wykorzystywane przy produkcji stali nierdzewnej. Ponadto w zależności od gatunku, stal nierdzewna może zawierać w sobie molibden, mangan czy krzem. Najważniejszy pozostaje jednak chrom, gdyż to dzięki niemu stal nabiera swoich antykorozyjnych właściwości.
Na powierzchniach stalowych zachodzi reakcja między atomami chromu zawartymi w stali z cząsteczkami tlenu znajdującymi się w powietrzu i wodzie. Wytwarza się wówczas niewidzialna dla ludzkiego oka, pasywna warstwa tlenku chromu. Ta ochronna bariera ogranicza utlenianie się stali. Co ciekawe, posiada ona zdolności regeneracyjne, dzięki czemu stal nierdzewna cechuje się długowiecznością i wytrzymałością. Stal nierdzewna doskonale nadaje się do recyklingu, gdyż nawet po przetopieniu zachowuje ona swoje wyjątkowe właściwości.
Rodzaje i zastosowanie stali nierdzewnych
Przyjmuje się, że istnieją cztery główne rodzaje stali nierdzewnych. Najpopularniejszą z nich jest stal austenityczna, która odpowiada za niemal 70% produkcji stali. Głównie jest to stal zawierająca 18% chromu i 10% niklu. Poza tym wyróżnia się stal ferrytyczną, stal martenzytyczną, stal ferrytyczno-austenityczną duplex. Wspomniane rodzaje możemy podzielić także na kilka gatunków.
Światowi producenci stali robią wszystko, aby sprostać coraz to nowszym wymaganiom rynkowym. Już dzisiaj stal nierdzewną stosuje się przy budowie pieców żaroodpornych, balustrad, wind, klimatyzatorów, a także przy projektowaniu armatury przemysłowej i domowej. Ponadto z tego materiału wykonuje się także cysterny mleczarskie oraz instalacje w przemyśle koksowniczym. Niemal w każdym domu znajdziemy stalowe elementy. Z tego wyjątkowego materiału wykonuje się garnki, sztućce oraz naczynia. Normy HACCP wymagają wręcz, aby w kontakcie z żywnością stosować stal nierdzewną. Biorąc pod uwagę uniwersalność tego materiału, bez wątpienia możemy stwierdzić, że jest to materiał, który z każdym rokiem będzie zyskiwał na coraz to większej popularności.